
بررسی ماهیت نگرش و نظریه های روانشناسی و جامعه شناختی مرتبط
نويسنده:
دسته: روانشناسی و علوم تربیتی
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 357 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 90
دانلود پایان نامه بررسی ماهیت نگرش و نظریه های روانشناسی و جامعه شناختی مرتبط
قیمت فایل فقط 35,000 تومان
دانلود پایان نامه رشته روانشناسی
بررسی ماهیت نگرش و نظریه های روانشناسی و جامعه شناختی مرتبط
مفاهیم:
اصطلاحAttitude از ریشه لاتین aptitudo به معنی برازندگی و صلاحیت است(پورافکاری؛1373: 134). همچنین نگرش به معنی گرایش در راستای یك كنش میباشد و شاید مشخصترین مفهوم روانشناختی اجتماعی آمریكایی معاصر است و از مفاهیمی است كه دانشمندان علوم اجتماعی آن را مستقیماً از زبان عامیانه گرفتهاند (احمدی، 70:1382).
برای این اصطلاح بیش از28واژه چون گرایش/آریانپور؛وضع روانی-هیئت روانی/صناعی؛وجه نظر/مقدم؛ تمایل فکری/بهرامی،نوربخش؛ایستار/آرام؛بازخورد/صناعی؛طرز فکر/فرامرزی؛وضع رفتار/کاردان؛وضع، حالت.موقعیت/شعاری نژاد؛نظر،طرز فکر / مهندسی؛ رویه/رضوی؛گرایش ذهنی/رضوی؛طرز برخورد/ شریعتمداری؛نهش/ امیر؛طرز رفتار،رفتار و کردار/توتونچیان؛شیوه نگرش/محمدی؛وضع و حال/فاطمی؛ روش،شیوه برخورد/حق نویس؛ تمایل/شریعتمداری؛ تمایلات فکری/نبوی؛ وجهه،طرز تلقی،وجهه فکری/مجیدی؛ تلقی/کامرانی،عطایی؛ برداشت،رای/خرمشاهی؛ رهیافت/خرمشاهی؛ جهت گیری/سروش؛ منش،رفتار/ پروینی؛ نگره/ برای زبان فارسی پیشنهاد شده است.(بریجانیان، 1373: 70-69)یکی از علتهای پیشنهاد این همه واژه هم معنی برای این اصطلاح،گرانباری و اهمیت این واژه در علومی چون جامعه شناسی، روان شناسی،هنر و فلسفه است.
برای نگرش چه تعاریفی وجود دارد؟و اساساً نگرش چیست؟شاید بتوان گفت نگرش به زبان ساده آن ذهنیتی است که ما نسبت به پدیده ها و رویدادها داریم.ما رخدادها را چگونه تفسیر و توجیه می کنیم؛چه تحلیلی از شرایط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و تاریخی و محیطی جامعه خود داریم؟ رفتار افراد را چگونه تحلیل میکنیم؟ همین جهت گیری نسبت به حوادث،پدیده ها،مفاهیم و...خود نگرش ماست.اندیشمندان مختلف از یک سو با توجه به زاویه فکری و نظرگاه علمی خود و از سوی دیگر به دلیل چند بعدی بودن نگرش آن را به گونه ای خاص تعبیر و تفسیر نموده اند.در این بخش سعی می کنیم نگاهی اجمالی به تعاریف اندیشمندان مختلف از نگرش بیندازیم:
علی اکبر شعاری نژاد در فرهنگ علوم رفتاری واژهAttitude را به معنی گرایش و وجهه نظر ترجمه کرده. دو تعریف برای آن بیان نموده:1-واکنش عاطفی،اعتقاد و تمایل رفتاری است نسبت به یک محرک اجتماعی خاص.2-تمایل نسبتاً ثابت فرد است برای عمل کردن به شیوه معین و خاص نسبت به موضوعهای خاص (اشخاص،اشیاء،اوضاع و حوادث).تمایل یا آمادگی برای ارزشیابی یک چیز یا نشانه آن چیز در شیوه خاص،بدین ترتیب،ارزشیابی جنبه اساسی گرایش می شود.
کلمات کلیدی: